52 Euro

Na het zuur, komt het zoet! JP en zijn discipelen vertellen het wekelijks. Steeds meer moesten ´we´ gedwongen kromliggen – althans, dat was het lot voor dat deel van de samenleving dat geen bonussen, opties, aandelen, rijke ouders of zwarte lease-BMW tot zijn of haar bezit mag rekenen. Maar nu krijgen we er allemaal steeds vaker wat voor terug.
Hoe dat met de ziektekosten zit, weten we nog niet. Hansje H. zit nog steeds op zijn post. Hoewel juist hij toch ooit iets gezegd had dat zijn persoonlijke politieke lot afhing van het al dan niet stijgen van de premiebedragen?
Maar energiekosten zijn ook uit de klauw gelopen. En dat voor een niet onaanzienlijk deel door maatregelen die de regering er eigenhandig heeft doorgedrukt.


Tja, en die hogere stroomkosten, die hebben we natuurlijk ook allemaal. Dus wat is er dan eerlijker dan iedereen een zelfde extraatje te geven? Het klinkt redelijk, vinden ze. Een paar honderd miljoen te verdelen. En de bijstandsmoeder krijgt er evenveel van als de Roel Piepers en Joep van den Nieuwenhuyzens van ons kikkerlandje. Al een tijdje terug werden we verblijd: het worden er 52! Jawel, 52 hele, echte, harde euro´s, zomaar ineens aan het eind van het jaar erbij. Dat is toch mooi precies één euro per week. Gerritje heeft dat mooi kunnen afronden. Die man had boekhouder moeten worden. Of moeten blijven ja, inderdaad!


Maar ik ben er zelf nog niet helemaal uit: wordt het een week wintersport extra, of island hoppen tussen de Seychellen en Mauritius. Een luxeprobleem heet dat tegenwoordig. En wat zullen Joep en Roel er ook blij mee zijn. Dat geeft toch wel een rustig gevoel, zo straks met kerst. Als ze bij hen in de Wassenaarse of Aerdenhoutse dreven afspreken een week geen zonnebank te gebruiken, verdienen ze het tienvoudige terug.

Kortom: hoe verzin je het, om iedereen een zelfde stukje van de taart te geven. Had gezegd: modaal en minder krijgen een bedrag naar draagkracht, en de rest redt zich heus wel. Maar ja, je moet wel aan je politieke achterban denken natuurlijk!

Dus je kon ze verwachten: de actiegroepen die zich inzetten om het bedrag alsnog een andere richting in te sluizen. Groen Links en andere sociaal betrokkenen hebben al wat verzonnen. Kijk hier bijvoorbeeld! Ze noemen zich Linkse Lente.

Ik ben het nog met ze eens ook. Laat dat skiën en zeilen maar zitten. Ik kan het allebei toch niet. Die 52 euro van mij, en ik hoop die van jou ook, gaan naar een goed doel. Nog even kijken welk het wordt. Heb ik tóch iets te doen met de kerstdagen…

Reacties zijn gesloten.