Beschaving

Al zevenenveertig jaar Hagenees, en nog nooit was ik in Museum De Gevangenpoort. Tot vandaag, uitgerekend vandaag! Samen met mijn nicht laat ik me vanmiddag rondleiden door een stukje vaderlandse geschiedenis. Barbaarse cellen voor het gepeupel. Betere ruime cellen voor criminelen van rijke komaf, ook al moesten ze dan voor hun verblijf fors betalen. Eén van de laatste plekken die de Spaanse gids met het grappige accent ons laat zien, is de martelkamer. Gruwelijke methoden om te straffen of te verhoren. Maar de gids eindigt positief: dit ligt achter ons, dit gebeurt in het moderne Nederland niet meer. We zijn het erover eens: Nederland is uiteindelijk ook een beschaafd land geworden.

Thuisgekomen. TV aangezet. Niet gelijk Olympische Spelen; altijd eerst teletekst lezen. Een paar berichten over mijn geliefde USA. Er zijn nieuwe foto´s opgedoken over de walgelijke misstanden in de Abu Ghraib gevangenis in Irak. Folteringen en seksuele vernederingen; die kenden we al. Nieuw deze keer: doodslag. Amerikaanse bewakers die gericht schieten op Iraakse gevangenen om een dreigend oproer de kop in te drukken.

In de laatste alinea van het bericht nog een verbijsterend nieuwsfeit: een Amerikaanse sergeant verklaart voor het Amerikaanse Congres, dat Amerikaanse gevangenbewaarders kinderen van Iraakse gevangenen mishandelen. Om de vaders van de kinderen aan de praat te krijgen!

Je gelooft het gewoon niet: het machtigste land ter wereld, dat de hele westerse wereld in zijn invloedsfeer heeft of probeert te krijgen, martelt kinderen van Iraakse gevangenen. En wij, Nederland, maar vol slaafse bewondering achter dit achterlijke land aanlopen. Amerika is dus zeker niet beschaafd. Weer een vooroordeel bevestigd! Amnesty International roept het trouwens al jaren.

En dan nog iets. De NRC bericht vanavond weer eens over de geheime Amerikaanse vluchten in Europa, in Nederland. Uitgerekend in Nederland zouden acht vluchten met krijgsgevangenen geland zijn, allemaal onder regie van de CIA.


Ook in BlijBlog zeiden we het eerder: folteringen, gevangenissen. Het is alleen nog maar wachten op de bevestiging van alle eerder ontkende berichten. Minister Bot mag het vrijdag in de Tweede Kamer weer eens uitleggen.

Reacties zijn gesloten.