Dit deed ik

 

Van 1977 tot begin 2014 werkte ik bij de Productschappen Vee, Vlees en Eieren. Eind 2014 zijn alle productschappen opgeheven. Van mei 2014 tot en met juni 2015 had ik mijn eigen bedrijf: Tekstbureau Jos van der Blij.

Op deze pagina een samenvatting van die periode van meer dan vijfendertig jaar. In vier blokjes, te beginnen met de laatste periode.

Eigenaar Tekstbureau Jos van der Blij (mei 2014-juni 2015)

tekstbureau

Tekstbureau Jos (logo: Studio MK)

Na het vertrek bij het productschap, ging ik als zzp’er aan de slag. Ik wilde bezig blijven met webredactie.
Waarom? Omdat ik dat machtig leuk vind. Ik gebruik er veel van mijn kwaliteiten bij. Naast redactie van websites, bood mijn tekstbureau diensten aan als tekstschrijven, tekstredactie en tekstcorrectie. Verder maakte ik websites met WordPress. In mijn pakket zaten ook social media: uiteenlopend van adviseren over het gebruik ervan tot het bijhouden van Facebookpagina’s, Twitteraccounts en dergelijke. Ook fotografie bood ik aan.

En toch stopte ik in 2015 met het tekstbureau. Reden? In mijn dagelijkse werk miste ik vooral het samen met collega’s en anderen aan bedrijfsdoelen werken. Anders gezegd: het beviel me niet om als zzp’er hoofdzakelijk individueel te opereren. Daarvoor ben ik té veel een teamplayer, een samenwerker. Met de nadruk op ‘samen‘. Daarom ben ik nu weer op zoek naar een baan.

Webredacteur productschap (augustus 2007 – april 2014)

Webredactie

Webredactie

Vanaf 2007 leidde ik een project voor de bouw van een nieuwe bedrijfswebsite. Tegelijkertijd kozen we voor een nieuw cms (Waxtrapp). Toen de site er eenmaal was, werd ik in oktober 2008 de centrale webredacteur. Ik was aanspreekpunt voor de collega’s die parttime redacteur waren op hun afdeling. Ik lette op uniform en juist gebruik van het cms. Verder bewaakte ik volledigheid, actualiteit en juiste werking van de website. ‘De spin in het web’; zo was het, en het beviel me uitstekend.
In 2010 maakten we zelf een nieuw intranet, en later nog een tweede intranet voor de tijdelijk samenwerkende productschappen.

Bij het productschap zette ik een paar social media op (Twitter, YouTube), en zorgde voor de updates. Ik hielp bij diverse andere communicatieactiviteiten, zoals nieuwsbrieven en jaarverslag.

Informatiemedewerker productschap (augustus 2000 – juli 2007)

Voorlichting

Voorlichten

In 2000 werd ik één van de vijf informatiemedewerkers. Onze taak: het voorlichten van bedrijven, instanties, organisaties en anderen over de regels van het Europese landbouwbeleid. Het ging vooral over import en export van producten. In circulaires vertaalden we de ingewikkelde Brusselse en nationale regels naar begrijpelijke teksten. Bedrijven ontvingen informatie via nieuwsbrieven en uiteraard kwam alles op de website.

Bedrijven kregen telefonische en persoonlijke uitleg; bij grote veranderingen organiseerden we informatiebijeenkomsten en gaven presentaties. Erg leuk om te doen!

Administratief medewerker productschap (september 1977 – juli 2000)

Administratie

Administratief werk

Ik begon met archiveren en eenvoudig administratief werk, waar nauwkeurigheid en oplettendheid onmisbaar waren. Al snel werd het werk ingewikkelder met het afgeven van in- en uitvoervergunningen. Hier leidde ik na een tijdje een team van vier personen.

Daarna kwamen alle functies voorbij voor het betalen van Europese landbouwsubsidies aan exporterende bedrijven. Hierin gingen honderden miljoenen om. De teams die onder mij vielen waren tot vijfentwintig medewerkers groot.

Ik behandelde probleemdossiers die beoordeeld moesten worden volgens complexe Europese en Nederlandse verordeningen en wetten. Ik was betrokken bij juridische procedures (bezwaar- en beroepszaken).
Voor controlediensten als AID, FIOD en van de EU was ik het eerste aanspreekpunt als zij fraude op het spoor waren.

Reacties zijn gesloten.