Een nieuwe feestdag

En weer haalt onze Rita de krantenkoppen, én mijn blog. Het plan van deze week is de nationale Naturalisatiedag! Als het aan Rita ligt, mag je je als gewezen asielzoeker of immigrant voortaan pas Nederlander noemen, als je met goed gevolg een toelatingsexamen doorstaat. Australië en Canada doen dat ook, dus waarom wij niet, moet Rita gedacht hebben. Zou ze echt geen verschil zien tussen de mensen die zich hier als immigrant aanmelden en de mensen, die hun leven in Australië of Canada voortzetten?

En dat toelatingsexamen doe je dan op de Naturalisatiedag, die jaarlijks op 24 augustus zal vallen. Rita vindt, dat de nieuwe Nederlanders op die dag met name het Wilhelmus moeten zingen. Ik vind dat nogal gek, want hoeveel oude Nederlanders komen verder dan twee zinnen, als het om ons volkslied gaat? Dus ik vind dat Rita andere toelatingseisen moet stellen.

Ik dacht daarbij aan: 8 uur koekhappen in Deventer, fierljeppen (zie foto) over het Amsterdam-Rijn kanaal, de Elfstedentocht rijden (wat op 24 augustus waarschijnlijk relatief veel klúnen zal betekenen), alle hits van Marco Borsato per karaoke meezingen en als afsluiting alle voor- en achternamen van de leden van de Koninklijke familie, inclusief onechte kinderen (voor zover per 24 augustus bekend), uit je hoofd leren. Pas als je dit alles volbrengt, ben je volgens mij een echte Nederlander. Ik hoop dat onze fijne minister Verdonk dit leest. Kan ze haar plannen nog een beetje bijstellen, dat doet ze immers wel vaker.

Reacties zijn gesloten.