Energieverspilling

Al weken pleit het CDA ervoor, ziener Maxime Verhagen voorop. Dure olie bezorgt ´de Nederlander´ steeds hogere energielasten. Daar moet compensatie voor komen. Het kabinet “voelt er veel voor”, “wijst het dus niet af”, maar “wil er wel pas later over besluiten”. Hoezo, daadkrachtig? Fijn dat het CDA iets dat duurder wordt, voortaan wil compenseren. Vallen de gevolgen van de euro achteraf toch nog mee!Eind november. De discussie steekt de kop weer op. Het CDA, en een paar andere partijen en groepen (ieder ontevreden Kamerlid richt tegenwoordig immers zijn eigen groep op), willen 50 euro compensatie. Niet voor de beneden-modalen. Niet voor de bijstandmoeders. Niet voor de armoedelijders (die hebben we weer in Nederland, laten de media deze dagen weten). Nee, voor iedereen eenzelfde bedrag. Daar zullen de captains of industry en de directeuren van de verpleeghuizen blij mee zijn. Maar er dreigt een probleem. Geheel onverwacht zal in 2006 onze koopkracht meer stijgen dan gedacht. ´Dus compensatie is helemaal niet nodig´, laat schraalhans Zalm weten.
CDA woedend! ´Beloofd is beloofd!´ krast Maxime in iedere microfoon die hij maar tegenkomt. Zweetdruppels parelen op het voorhoofd, denkend aan de gemeenteraadsverkiezingen. Het CDA zal niet wijken.

Afgelopen weekend. Het CDA besluit een béétje te wijken. 50 Euro is bij nader inzien toch wel wat veel. 35 Euro is ook goed. Alles nog eens nagerekend. Het blijkt dat 1,25 euro minder compensatie per maand (ruim 4 cent per dag dus) ook wel genoeg moet zijn om de burgers weer een tevreden gevoel te geven. Het CDA toont toch maar weer mooi haar sociale gezicht!

Ze zijn er op dit moment over aan het debatteren. Met minister De Geus, die zich druk moet maken over deze sociale zaken, en met schraalhans zélf. Als er ook nog een echt Kamerdebat komt, zal (ik voorspel!) een lachende Zalm de donkere blik van Maxime trotseren. Talloze interrupties, een woede-aanval van Jan Marijnissen én Agnes Kant, een nette attaque van André Rouvoet.

Uiteindelijk zal Jan Peter het verlossende woord spreken: ´We willen wel, maar vinden het nu niet nodig. We bekijken de koopkrachtstijging in de loop van 2006 nog eens. Als het op 1 juli dan tóch iets tegenvalt, zullen we alsnog compenseren. We denken dan aan maximaal 20 euro´.
Zo zal het gaan! Wedden, om 35 euro?

Reacties zijn gesloten.