Heel boos

Het is lang geleden dat ik zo snel razend werd als vanmiddag. Eén of andere wereldvreemde christenfundi uit Montfoort (gevalletje Biblebelt, lijkt me) die even verkondigt dat het geen toeval is dat een vrouw van 81 door een misdrijf om het leven wordt gebracht. Want oud-minister Els Borst – over haar hebben we het – had de schandelijke moed in haar politieke leven te vechten voor een betere euthanasiewet. Een wet die het voor mensen mogelijk maakt in sommige gevallen zelf te mogen kiezen voor de dood. Opdat je niet langer vierentwintig uur per dag zal creperen van de pijn, veroorzaakt door welke verschrikkelijke ziekte dan ook. Of als je geestelijk ondraaglijk en uitzichtloos lijdt, en dat je dan zelf mag regelen dat je komt te overlijden. Dat je probeert te bereiken dat je je ogen sluit op een moment, dat er nog sprake is van enige menselijke waardigheid.

Els BorstNee, dat alles staat dominee Van Andel van de Hersteld Hervormde Montfoortse kerk niet aan. Wij, mensen, mogen dat niet zelf beslissen. Van Andel laat zijn en ons lot liever afhangen van de leer van een god die wat mij (!) betreft nog nooit enig bewijs van zijn bestaan heeft geleverd. Maar desondanks bepalend moet zijn voor ons leven en onze dood. De schijnheilige Van Andel beweert “dat God heeft gesproken, en Borst daarom haar Rechter moest ontmoeten.” Hij noemt de oud-minister een “engel des doods”, die goddeloze wetten had ingevoerd. Helemaal in haar eentje blijkbaar. Democratie is ook niet echt een les die Van Andel’tje goed heeft begrepen op school.

Van Andel mag dit allemaal denken van mij hoor. Zijn gedachtewereld van waanideeën tegenover mijn gedachtewereld van feiten. Moet allebei kunnen, en alles er tussenin ook!
Maar laat Van Andel zijn hersenspinsels voor zich houden, en nooit de moord op een mens op deze manier vergoelijken. Hoe verschrikkelijk moeten deze uitspraken zijn voor familie en vrienden van Els Borst, naast het verdriet dat ze toch al moeten verwerken. Van een religieus geschoold iemand zou je zo’n fatsoenlijke levenshouding toch wel een beetje mogen verwachten. Ik ben slecht op de hoogte van religie. Daardoor weet ik niet of ‘Gij zult niet moorden’ ook voor Hersteld Hervormden een geldende regel is. Maar het lijkt me voor ons allemaal een alleszins acceptabel uitgangspunt in het aardse bestaan.

Maar ja: zo’n dag als vandaag heeft ook zijn goede kant. Het versterkt mijn overtuiging dat leven zonder enige vorm van geloof voor mij in ieder geval het beste is.
De boosheid ebt langzaam weg.

Update
Gelukkig was ik niet de enige die Van Andel z’n uitspraken schandalig vond. Zijn eigen kerk neemt afstand van zijn woorden. Zie dit bericht. Heel verstandig, lijkt mij.

Reacties zijn gesloten.