Horrorwinter

De eerste signalen van naderend onheil hoor ik op woensdagmorgen. Ik zit wat te werken op de laptop. In de hoek van mijn woonkamer spuugt RTLZ de gebruikelijke stroom uit van tegenvallend consumentenvertrouwen in de VS, lager sluitende Nikkei-indexcijfers en een sterk oplopende werkloosheid in Tuvalu. Te lui om van zender te wisselen, hoor ik iedere vijftien minuten dezelfde boodschap langskomen. Het boeit me weinig.
Maar dan, op het hele uur, ververst het programma. Ze hebben een nieuw openingsitem. Het wordt winter! Een snelle blik op de kalender: 5 december! Dat het winter wordt, kan zelfs mijn eigenwijze ik niet tegenspreken. Volgens de jongens en meisjes meteorologen die er voor studeerden, is de winter zelfs al weer aan de vijfde dag toe. Het wordt winter omdat het vrijdagochtend gaat sneeuwen, verduidelijkt RTLZ. Hevige sneeuwval, klinkt het steeds meer verontrustend. In de nacht van donderdag op vrijdag al.

De NS en ProRail – voortworstelend in hun verstandshuwelijk – gaan nog vanmiddag in gesprek met elkaar. Daarna komen mededelingen! Dus een kleine 48 uur voordat de hel in Nederland losbarst, gaan ze al bespreken hoeveel treinen ze gecontroleerd laten uitvallen. Want daar draait het tegenwoordig bij iedere afwijking van ons gezapige zeeklimaat altijd op uit! Slecht weer? Kom, laat ons de dienstregeling halveren! Opdat in absolute aantallen minder treinen dan gepland later vertrekken? ALS ze vertrekken, natuurlijk…

Vanaf dat moment is Nederland in rep en roer. Geen actualiteitenrubriek of nieuwsbulletin gaat voorbij zonder dat het ons wordt ingepeperd: vrijdag gaat het gebeuren. DWDD en Pauw en Witteman blijven niet achter. Interviews in bunkers met immense hoeveelheden strooizout. Waarom de bunker al halfleeg is, wordt niet uitgelegd. Wel begrijp ik dat een volle bunker binnen twee dagen leeg gestrooid raakt… Mijn conclusie: dan heb je veel te weinig zout op voorraad. Maar de interviewer zegt niets.

Ook op twitter gonst het van de noodweertweets. Voor even raken Marianne Vaatstra en de gedode grensrechter ondergesneeuwd. Mensen trekken hun plan. Ga ik vrijdag naar mijn werk? Of niet? Neem ik een vrije dag? Of niet? Neem ik de auto? Of niet? Kan ik nog winterbanden krijgen? Of niet? Rijden de treinen? Nee, sorry, grapje natuurlijk.

De onheilsnacht breekt aan. Zouden de Maya’s dan ongelijk hebben, en vergaat de wereld al op 7 december, en niet pas op de 21e? Om vier uur ben ik even wakker. Ik werp een nieuwsgierige blik naar buiten. Er zitten wat druppels op het slaapkamerraam. Het miezert wat, geen sneeuwvlok te zien. Zou het dan toch allemaal… Een paar uur later sta ik op en ziet de wereld er wel degelijk mooi wit uit, en er valt nog steeds een redelijke hoeveelheid sneeuw.
Ik loop een uurtje later voorzichtig naar de bushalte. Er ligt 1 a 2 centimeter sneeuw, maar het dwarrelt nog steeds. De wind jaagt de vlokken recht in mijn gezicht, onder de paraplu door. Zinloos hulpmiddel vandaag. De bus heeft net iets meer vertraging dan ik, dus die komt keurig na een minuut of tien aanrijden. De chauffeur doet rustig aan en ik loop maar iets later dan anders naar mijn kantoor. Dat zijn zonder meer de spannendste paar honderd meter van de dag, want Zoetermeer heeft een reputatie hoog te houden als het gaat om slecht straten en stoepen sneeuwvrij te maken.

Vanachter mijn bureau zie ik het verkeer op de A12. Stapvoets richting Gouda, stilstaan richting Den Haag. Autorijdend Nederland is ontwricht bij twee centimeter sneeuw, daartegen helpt geen honderd jaar alleenheerschappij van de VVD. NS-treinen zie ik ook voorbijkomen; er rijden er zo te zien genoeg.
Collega’s druppelen binnen. Sommigen deden er een uur over om hun woonwijk te ontvluchten, anderen komen wat later dan anders maar zonder veel problemen. De treinreizigers melden geen problemen: een beetje drukker. That’s all.

In de loop van de dag voel je de teleurstelling over Nederland neerdwarrelen. Waren hier al die paniekverhalen voor nodig? Is dit het nou? De sneeuw verdwijnt al bijna, althans in het westen waar ik woon. Zoals meestal resteert de vieze, natte blubbertroep.
De nieuwsrubrieken laten in de vooravond al net zo teleurgesteld zien dat het bijna in heel Nederland erg is meegevallen. In het noorden viel zelfs geen enkel vers vlokje. Interview op een NS-station, ergens in Nederland. Een jonge vrouw geeft toe dat ze behoorlijk zenuwachtig was, omdat ze met de trein naar haar werk moest!

Je hoort het tegenwoordig vaker: wat een luxeland is dit toch! Als je je zenuwachtig maakt over een treinreisje. Die mensen zouden echte tegenslag in hun leven moeilijk verdragen, vrees ik. In Syrië slachten ze mekaar af, in Afghanistan onthoofden ze veertienjarige meisjes, in Afrika sterven duizenden door de droogte, op de Filippijnen honderden doden door écht noodweer, en wij zijn van slag door het vooruitzicht van een sneeuwbui. En DWDD heeft vrijdagavond een item over de Elfstedentocht. Als je het mij vraagt: die rampspoed van de Maya’s zal ook wel niet uitkomen.

Reacties zijn gesloten.