Instagram niet meer vierkant. Leuk! Of niet?

Via de immens populaire app Instagram (IG) kun je sinds 28 augustus ook andere beeldformaten dan het kenmerkende vierkante beeld uploaden. Volgens de bouwers van Instagram een wens van heel veel gebruikers. En daar hebben ze nu naar geluisterd. Logisch, want klant is koning nietwaar. Maar moeten we er blij mee zijn? Enkele kanttekeningen.

Wie gebruikt Instagram?

Wie zijn eigenlijk de Instagramgebruikers? Ik denk dat je ze grofweg in drie groepen kunt indelen.

instagram

screenshot (weergave op iPad)

Allereerst fotografen; soms professioneel maar meestal hobbymatig. Want sinds de digitale fotografie is iedereen een beetje fotograaf toch? En vaak ook wel wat méér dan ‘een beetje’. Instagram is een handig maar zeker niet uniek uithangbord voor de fotograaf die graag laat zien, welke prachtige natuur- of architectuurfoto’s hij of zij maakt. Of van welk ander onderwerp dan ook. Complimenten krijgen van followers en andere IG-gebruikers; nog wat verder praten via de comments. Wat kan een hobby toch leuk zijn.

Als tweede groep: de friends. Daarmee bedoel ik de tientallen miljoenen die wereldwijd vandaag de dag hun sociale leven voor een groot deel via de social media delen. Wat nou Facebook? Wat nou Twitter? Ik ben hartstikke sociaal bezig, heb de camera van mijn smartphone onder handbereik en laat daarom ook gelijk zien op welk popfestival ik ben. Of in welk restaurant. Of hoe ik lig te chillen aan de Costa Brava.
Niet dat je die foto op Facebook of Twitter niet kwijt kunt, maar met Instagram kun je direct het beeld wat mooier, stemmiger of spectaculairder maken. Volgens mij is het vooral déze kant van Instagram die de laatste paar jaar een enorme vlucht heeft genomen.

Tenslotte de commerciële gebruikers. Het explosief gestegen aantal bedrijven en organisaties dat hun boodschap via Instagram uitdraagt. Of beroemdheden als Kim Kardashian (44,8 mln volgers) en Beyoncé (44,5 mln). Daar steekt Barack Obama met 4,4 miljoen maar schril bij af. Ter vergelijk: merken als Apple of McDonalds zitten nog onder de één miljoen Instagramvolgelingen.

Zijn vierkante foto’s zo verkeerd?

Maar voor mij is de vraag: waarom stapt Instagram af van het ‘verplichte’ vierkante formaat? Dat was in feite hét kenmerk van Instagram!

Instagram Hasselblad

Bovenaanzicht Hasselblad

Het is toch een extra uitdaging voor de ‘echte’ fotograaf om een compositie – zelfs dat van een een landschap – in een vierkant kader mooi te laten uitkomen.

Waren het niet de die-hard fotografen die van de vijftiger jaren tot laten we zeggen vér in de tachtiger jaren juist daarom zwoeren bij hun Hasselblad 6×6-camera. Of desnoods andere, wat goedkopere merken die hetzelfde filmformaat gebruikten.

En hoe zou het komen dat in de camera-app van mijn smartphone een ‘vierkant’-optie zit? Enkel en alleen vanwege het succesnummer Instagram! Zeker weten.

Natuurlijk waren er steeds al fotografen die het vierkante keurslijf van Instagram omzeilden door hun landscape-foto’s midden in het vierkante kader te plaatsen. Loze ruimtes aan boven- en onderkant zijn dan onvermijdelijk. Grootste bezwaar van die foto’s vind ik dat je minder detail ziet, vooral bij wijdere beeldhoeken. Ik doe het zelf slechts een enkele keer, als een foto er zogezegd om roept…

En nu is het dus heel makkelijk. Je kunt de nieuwe optie niet missen. Kies gerust voor een foto in rechthoekig formaat; landscape en portrait zijn allebei mogelijk. En dan nemen we het nadeel van de mindere detaillering maar op de koop toe. Als mijn timeline van door mij gevolgde Instagramaccounts representatief is (en dat is ze overigens zeker niet!), dan plaatst het grootste deel nog steeds vierkante beelden. Ik hou er ook aan vast.

Ik denk dat vooral de grootste groep Instagramgebruikers – de friends – blij is met deze verandering. Zij zullen in de regel wat minder stil staan bij de keuze tussen een rechthoekig of vierkant formaat.
Maar als je zelf geen uitsnede meer hoeft te maken, betekent dat vooral: tijdwinst. Mooi toch? Nóg een handeling minder. De foto staat weer iets sneller online dan we gewend waren. Dus nu al zelfs voordat je op het terras je glas prosecco ook daadwerkelijk hebt leeggedronken. Like!

PS

Wil je mijn Instagramfoto’s zien? Bekijk ze en volg me gerust!

Reacties zijn gesloten.