Meevaller

Op vrijdag komen altijd de meeste positieve berichten uit de schoot van het kabinet. Zo ook afgelopen vrijdag. De penningmeester der penningmeesters, Gerrit Zalm, meldt een onverwachte meevaller van maar liefst 2 miljard euro. Da´s mooi, denk je dan. Hoewel je direct ook weet dat zuinige Gerrit er dan altijd haastig aan toevoegt, dat het geld gebruikt zal worden voor verkleining van de staatsschuld. Helaas, de minima moeten nog één jaar wachten voor ze weer eens wat extra krijgen. Pas dan staan de verkiezingen voor de Tweede Kamer voor de deur. En dat heeft altijd een verrassend maar tijdelijk effect op het sociale gezicht van zowel CDA als VVD.

Zaterdag in De Volkskrant nog even wat verder gelezen over de achtergronden van deze meevaller. Het grootste deel bestaat uit geld dat de overheid gereserveerd heeft voor grote infrastructurele projecten, maar daar toch niet aan zal uitgeven. Ik moet het even tot me laten doordringen. Wat staat daar nu precies?

Volgens mij gebeurt dit dus: de Tweede Kamer heeft de regering ertoe bewogen geld te spenderen aan projecten als Betuwespoorlijn, snelwegen, havens enzovoorts. Dan beslist de Bende van Balkenende dat een deel van dat geld niet wordt uitgegeven, en dat heet dan ineens een meevaller??

Ik word gek. Geniaal!! Zo heb ik mijn financiële positie nog nooit bekeken.

Een paar maanden terug zou ik met kennissen naar het casino gaan. Door omstandigheden ging dat niet door. Pas nu realiseer ik me dat ik toen een meevaller had van, pakweg, 200 euro. En afgelopen najaar twijfelde ik over de aankoop van een digitale spiegelreflexcamera. Ik heb dat toen toch maar niet gedaan. Resultaat: mooi een meevaller van zo´n 1000 euro. Nog een kwartiertje piekeren over dingen die ik allemaal niet gedaan heb, en dan ben ik rijk! Dat wordt lekker slapen vanavond.

Reacties zijn gesloten.