Mens vs Haai: 12 vs 100 miljoen

Witte haai

Wiite haai

Het ANP-Nieuws op Radio 2 meldt vandaag dat in Australië voor de ogen van een groep mensen een vrouw is doodgebeten door een haai.
Dat is heel erg! Vooral voor de vrouw.
Maar nog veel vervelender vind ik dat – buiten onze ogen of camera’s om – de mens jaarlijks ongeveer 100 miljoen haaien doodt. Vooral voor de vinnen in die lekkere soep, weet u wel.
Bekijk meer details over deze praktijken in de Infographic op de website van Piep.

Zo’n ANP-bericht drukt je maar weer eens met de neus op de feiten: nieuws kun je erg makkelijk manipuleren!
Want ik hoor wel vaker een bericht over een haai die een mens aanvalt. Maar hoe vaak horen we iets over de slachting onder dieren die mensen aanrichten? Zelden!
Toevallig was er eerder deze week het erg mooie nieuws dat Japan z’n zinloze slachtingen onder de walvis noodgedwongen stopt (details: nieuwsbericht WSPA).
En dat werd dan wel gemeld, omdat het een einde maakt aan een jarenlange rechtszaak die Australië begon tegen de Japanse wetenschapsverhalen. Dus pas als iets speciaal onder de aandacht wordt gebracht, horen we iets over deze misstanden. En over die 100 miljoen haaien horen we bijna niets. Triest.

Maar ja: we worden wekenlang bestookt over de aardbevingen in Groningen, en de schuddende aarde van Chili zijn we – pak weg – komend weekend weer vergeten. Ik net zo goed ja. Eigen beving eerst, nietwaar!!

Reacties zijn gesloten.