OV? Weg ermee!

Half oktober ontploften de media met paniekberichten over de OV-Chipkaart. Als donderslag bij heldere hemel moeten we van die kaart af, want ‘volkomen achterhaald’. Aldus VVD-woordvoerster Betty de Boer. Betty ziet de kaart als een ‘hindermacht om te reizen’. Huh? Bespaar u de moeite: hindermacht vindt u niet in de Grote Van Dale. Maar het zal wel een krachtdadige term zijn om te zeggen dat iets niet werkt. In Betty’s kringen zal ongetwijfeld instemmend geknikt zijn.

Wat wil Betty dan wel?

Betty wil er vanaf dat je eerst een saldo op de kaart moet zetten voordat je kunt reizen. Betalen achteraf is veel beter. Okay, Betty: geregeld! Dat systeem bestaat al enkele jaren. Het heet automatisch opwaarderen en dat is ook precies wat het doet. Heerlijk gemakkelijk! Ik gebruik het al jaren tot volle tevredenheid.

Ze wil ook een kaart introduceren voor toeristen, zodat die een x-aantal dagen probleemloos door ons kikkerland kunnen toeren. Ik had als non-toerist werkelijk niet gedacht dat wij zoiets nog niet hebben. Als jarenlang bezoeker van buitenlandse steden, ben ik er nog nooit in één geweest die dat NIET heeft. Hebben VVV, ANWB en het Nederlands Bureau voor Toerisme hier nog nooit werk van gemaakt? Bizar. Kan het me nauwelijks voorstellen, maar ga het niet uitzoeken. Ik vertrouw op Betty, deze ene keer.

Nog zo’n enorme irritatie: dat paaltjeswoud. Ze bedoelt die poortjes waar je doorheen moet om dan ook iedere keer weer die OV-Chipkaart te laten ‘zien’ aan een elektronisch oog. Inderdaad, Betty! Zo irritant, iedere keer weer. Het beknot onze vrijheid, vermoed ik? Onze vrijheid om als trouw zwartreiziger over onze spoorbanen te zoeven. Nee, alsjeblieft geen systeem dat die mogelijkheid beperkt. Kom op zeg! We hebben al zo weinig avontuur in ons landje. En dan die vreselijk moeilijke en zware handeling om de kaart op dat wit-roze vlak te houden. Inchecken in jargon. Of uitchecken, al naar gelang de looprichting. Alle trein- en metrosystemen in Londen, Liverpool, Parijs, Madrid, Valencia, Barcelona, Rome hebben zoiets. Maar dat past niet in het beschaafde en gedisciplineerde Nederland. De enige door mij een jaar of vijftien geleden bezochte grote stad waar ze een dergelijk systeem (nog) niet hadden, was Praag. Bij een ticketcontrole was ik inderdaad zo’n beetje de enige sukkel die géén bon kreeg wegens zwartrijden. Het schaamrood stond me op de kaken!

Weet je wat ik ook zo vervelend vind, Betty, en zou je daar ook iets aan willen doen? Als ik ’s avonds thuiskom, dat ik dan IEDERE DAG WEER mijn sleutel in het sleutelgat moet stoppen. Hemeltergend. Een enorme hindernis in mijn bewegingsvrijheid. En, serieus, als ik ’s morgens de deur weer uit ga, is het al niet anders. Weer die verdomde sleutel! Ben ooit op zoek geweest naar een partner die wat mij betreft als belangrijkste taak had: de deur voor me openhouden, bij vertrek en bij aankomst. Nooit gevonden, zo’n sleutelfiguur!

Betty krijgt straf!

Maar dan, één dag later, is alles weer anders! Wat wil het geval? Op dezelfde 15 oktober als hierboven bedoeld, presenteerde de Commissie-Elias haar eindrapport over de geldverspilling door de overheid aan ict-projecten. Elias was het boegbeeld van zijn commissie, maar in zijn schaduw stond natuurlijk een grote groep collega-Kamerleden.

En Elias kon melden dat ‘het allemaal schandalig was’. De overheid doet niets anders dan ict-projecten laten mislukken of gewoon veel te duur laten worden. Het rapport liet tergend lang op zich wachten, maar heel precies konden de uitkomsten in die periode toch niet berekend worden. Volgens Elias ‘gooide de overheid jaarlijks 1 tot 5 miljard ict-geld over de balk’. Serieus: méér dan schandalig!

Maar, beste Ton Elias: 1 tot 5 miljard? Vind je dat niet een beetje ruime marge? Juist voor iemand van de partij die altijd zegt dat allereerst de overheidsboekhouding op orde moet zijn? Verbazingwekkend hoe snel de ophef over dit dikke rapport en zijn magere conclusies wegebde.

Maar ik hoorde wel dat er die woensdagavond in de Kamervertrekken van de VVD afschuwelijke dingen zijn gebeurd! Want wat was dat nou toch voor falende coördinatie van het conservatieve smaldeel van ons kabinet? Eerst je terechte verontwaardiging uitspreken over de ict-verspilling. En dan op dezelfde dag zeggen dat een op zich werkend OV-Chipkaart systeem maar op de schop moet. Paaltjes weg, kaart weg, geld weg. Kortom: gooi gerust nog wat tientallen miljoenen in de Hofvijver. Die is diep genoeg!

Elias moest aan fractievoorman Zijlstra eerst toestemming vragen. Maar eenmaal verkregen, kwam Betty op het matje bij Ton. Letterlijk. Ik begreep dat Betty op de vloer moest gaan liggen. Ton ging met zijn forse postuur (hij heet niet voor niks Ton) boven op haar zitten. Hij liet zich door een beginnend fractiemedewerkstertje vijfentwintig exemplaren van zijn 819 pagina’s tellende rapport aanreiken, om het allemaal nog wat steviger aan te zetten. En Betty heeft toen na minutenlang aandringen toegegeven, dat ze de volgende dag zou zeggen dat het allemaal anders was. Natuurlijk wil de VVD niet van de OV-Chipkaart af. Dat hadden die verdomde media er van gemaakt. Het zijn altijd weer die verdomde media, die onze woorden verdraaien.

Draaikonten

Ik kon mijn oren niet geloven, die donderdag! Ik had het nieuws van woensdag goed gevolgd, en Betty duidelijk en zonder voorbehoud haar bezwaar tegen de OV-Chipkaart horen uitstorten. Dus die geluidsfragmenten waren gemanipuleerd! Die verfoeide publieke omroep ook. O ja, de commerciëlen. Nét zo onbetrouwbaar. Blijft het feit, dat de VVD over de OV-Chipkaart een draai maakte met een snelheid waar de PvdA alleen maar van kan dromen!

Nog meer te melden hierover? Jawel! Kamervoorzitter Van Miltenburg die op woensdagavond nog diep in de Wikipedia zat weggedoken. Toch eens opzoeken waar dat I.C.T. waar Tonnie het steeds over heeft, nou eigenlijk voor staat? En de PVV? Die wilde per direct en onomwonden (standaarduitdrukking van de popu-gekkies) het papieren kaartje terug. Ach gut, de stakkers. Nooit helemaal goed uit de vijftiger jaren gekomen. Gevaarlijke gekken. Helaas geen ONgevaarlijke gekken.

Arm Nederland. Je kreeg de politici die je wat mij betreft niet verdient!

Reacties zijn gesloten.