Poematoerisme

De eerste berichten verschijnen dinsdagmiddag op teletekst. Er loopt een poema rond op De Veluwe!
Nu kun je op De Veluwe voor Nederlandse begrippen aardig verdwalen, maar het gebied loopt nou niet bepaald tot aan het natuurlijke leefgebied van dit prachtige dier. Dus de politiewoordvoerster op Radio 1 verklapt geen nieuws, als ze zegt dat het om een ontsnapt exemplaar moet gaan. Maar er is in de wijde omgeving geen dierentuin die een poema mist.

Logische conclusie: er is een gek in de omgeving van De Veluwe, die een poema als huisdier heeft. Even moet ik denken aan een ander bericht van dezelfde dag. Bekend werd dat het WNF uit de nalatenschap van Prins Bernhard duizend olifanten zou krijgen. Miniatuur exemplaren, dat wel. Maar de overleden prins zou toch niet ook een poema in een slaapvertrek van Soestdijk hebben gehouden, die dan bij de verhuizing van de olifanten heimelijk de benen heeft genomen?

Dinsdagavond méér nieuws. De poema is inmiddels door veel mensen gezien, ook door een politieagent. Dus dan móet het wel waar zijn. Politie, jachtopzieners en zelfs een peloton ME-ers zijn met een klopjacht bezig. In het NOS-journaal vertelt alweer een woordvoerster van politie wat er zal gebeuren als men de poema lokaliseert. We zullen hem dan neerschieten, antwoordt ze iets te opgewekt. Met een verdovingspistool, vraagt de NOS-reporter nog voorzichtig. Nee, doodschieten. De kans dat het dier weer ontsnapt is te groot, aldus de politiemevrouw.
De avond valt, zonder dat de poema nog wordt gezien.


Woensdag, de dag van deze posting, gaan het nieuws en de zoektocht verder. Eerst het bericht, dat er een hert is gevonden waarvan de kop van de romp is gescheurd. Aannemende dat het geen auto is geweest, moet dat wel de schuld van de poema zijn. Natuurlijk gedrag. Helaas voor het hert, dat in Nederland normaal slechts voor menselijke jagers een prooidier is.

Rond het middaguur laat het Nederlandse volk zich van zijn beste kant zien. Massale drukte op De Veluwe, vooral in de buurt van de Ginkelse Heide en Ede. Poematoerisme! De politie zegt hinder te ondervinden van het talrijke publiek. En voegt eraan toe, dat de poema een gevaarlijk dier is, dus dat men beter uit het gebied kan wegblijven. Grote delen van het natuurgebied worden afgezet met rood-witte linten. Ik verbaas me eerst over de gekte van mensen, om naar De Veluwe af te reizen. Het doet me denken aan het gedrag na de Bijlmerramp en de vuurwerkramp. Of zou het iets anders zijn? Zouden er dierenbeschermers tussen lopen, die de uitverkoren ME-er zullen bespringen, juist als die de poema met het fatale schot zal vellen? Ik hoop het, want ik vind het zonde dat we zo´n mooi en zeldzaam dier geen tweede kans geven. In dit land kun je beter als TBS-er ontsnappen dan als onschuldige poema.


Op het moment dat ik dit schrijf (woensdagmiddag 5 uur) is de poema nog altijd op de vlucht. Zojuist hoor ik op de radio, dat de vorige week ontsnapte levensgevaarlijke TBS-er is opgepakt. Hij wordt ervan verdacht dinsdagavond een bejaarde man te hebben vermoord. Helaas is daar geen schietgrage ME-er in de buurt…


UPDATE donderdagavond 16 juni: de poema loopt nog ergens rond. Goede ontwikkeling: Pantera, stichting voor opvang van roofdieren, heeft tot dinsdag de tijd gekregen om de poema levend te vangen.
UPDATE maandag 20 juni: de poema is nog niet gevonden. Pantera denkt dat -ie ligt te slapen, door de voor Nederland extreme hitte. De Gemeente Ede geeft Pantera twee dagen extra om de poema te vangen. Dus donderdag meer nieuws?
UPDATE dinsdag 28 juni: de verwarring groeit. Pantera heeft nog meer tijd gekregen van de gemeente. Da´s mooi! En Pantera heeft de poema nog niet kunnen verdoven, maar wel een paar (onduidelijke) foto´s kunnen maken. Da´s ook mooi, zou je zeggen. Totdat de berichten komen, dat de foto´s niet meer dan een flink uit de kluiten gewassen kat laten zien. Pantera slaat dan terug met een video-opname, die de technische recherche ook nog eens als authentiek bestempelt. Geruchten over een tweede poema, een blonde zelfs, spreekt Pantera dan weer tegen. Eerder beweerde Pantera wel dat er al enkele jaren een poema in Nederland (Limburg, Veluwe) rond zou kunnen lopen.
UPDATE donderdag 7 juli: rond Pantera wordt het steeds stiller. Ze hebben Winnie niet te pakken gekregen. Na zaterdag mag Pantera Winnie niet meer zoeken. Vier omliggende gemeenten denken het zonder Pantera te redden. Eén voordeel: ook zij willen Winnie vangen, en niet afschieten.
Wordt vervolgd.

Reacties zijn gesloten.