Rita de Onverzettelijke

Alweer ligt een speler uit het sterrenteam van JP onder vuur. Deze keer IJzeren Rita, die moet vrezen voor haar politieke toekomst.
Kordate Rita zou het wel eens even regelen in Nederland. Al die ellenlange asielprocedures over boord. Even een vuiltje van 26.000 asielzoekers wegwerken, die nog onder de oude asielwet vallen. En dan dicht die deur! Vol is vol, vindt ook Rita. Schrijnende gevallen? Nee, daar wilde Generaal Verdonk niets van weten.

Maar sinds haar aantreden wil het met Rita nog niet echt lukken. De vrouw met de neerbuigende oogopslag en het arrogante hoofd iets achterover lanceert vele plannen, maar er gebeurt weinig. Meest voorkomende fout van Rita is dat ze eerst de plannen naar buiten brengt, en ze daarna pas juridisch laat bekijken. Een werkwijze waar de eerste de beste carnavalsvereniging zich voor zou schamen.

Enkele dagen terug laat D66 weten dat ze Rita nog een jaar geven om de resterende van de 26.000 gevallen af te ronden. Tot nu toe zijn er pas 15.000 behandeld, en het toch niet zo schamele aantal van 5.000 personen kreeg alsnog een verblijfsvergunning! Rita zat er dus een beetje naast met haar eerdere uitspraken. Misschien dat bij die 5.000 nog wel een aardige spits voor Feijenoord zit.

Meer dan eens verschijnt Rita in de kamer om haar beleid uit te leggen:
Nee, natuurlijk geeft de IND geen dossiers aan de landen van herkomst (en terugzending) van de afgewezen asielzoekers. Nee, geachte afgevaardigden, ook ik – Rita Verdonk – begrijp dat er landen zijn op de wereld die hun teruggekeerde vluchtelingen de rest van hun leven vervolgen. Ja, best kamerlid, ook Congo hoort daarbij. Gevangenschap, afpersing en mishandeling zijn voor de Congolese immigratiedienst gebruikelijke praktijken. En ook die krijgen dus nooit een dossier in handen. We doen het allemaal heel zorgvuldig. Vertrouwt u mij!

Dinsdagavond 21 juni. Netwerk zendt een reportage uit. In Congo zijn Nederlandse documenten opgedoken van door Nederland teruggestuurde asielzoekers. De PvdA vraagt Verdonk om op te stappen. Rita denkt daar zeker niet over. Eerst maar eens de feiten onderzoeken, vindt Rita. Doe niet te veel moeite, Rita! De documenten staan op de site van Netwerk. Maar wat Paars altijd verweten werd, doet de huidige kabinetsploeg net zo: blijf zitten waar je zit, en verroer je niet!

Reacties zijn gesloten.