Sssst! Daar komt een geheime vlucht!

Eerst zijn er de geheime gevangenissen. Binnen EU-landen. Niet waar!, zeggen de VS.
Daarna de geheime CIA-vluchten. Niet officieel geregistreerde vluchten, om gevangenen (Irak, Afghanistan) binnen Europa te vervoeren. Opvallend vaak wordt IJsland genoemd. Over Oosteuropese landen wordt ook veel gefluisterd. Niet waar!, zeggen de VS.
Die gevangenen worden ergens binnen Europa verhoord. Hoewel: verhoord? Gemarteld!! Amnesty International zegt de geruchten ook te kennen. Niet waar!, zeggen de VS.

Dan komt toch nog de reactie uit de VS.
Er is geen sprake van martelingen. Wat wél gebeurt: gevangenen worden met hele nieuwe, geheime en unieke methodes verhoord. Omdat het verkeerd zou zijn om die methodes bekend te maken, kunnen ze er verder niets over zeggen. Maar het is absoluut geen martelen!
Dan vertrekt dit weekend, zomaar ineens, de VS-minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice naar Europa. Al snel verklaart ze dat de vliegbewegingen binnen Europa cruciaal zijn in de internationale strijd tegen het terrorisme. Hét toverwoord, dat voor de VS immers betekent dat ze alles mogen doen, wat internationale verdragen verbieden.

Zes december. Minister Bot zegt “niet tevreden te zijn met dit antwoord van zijn Amerikaanse collega”. Hij zegt dat er geen sprake is van vluchten die in Nederland hebben plaatsgevonden. En hij zal het ook niet accepteren als dat gebeurt.
Nog een keer zes december. De VPRO onthult op Radio 1 van officiële autoriteiten (waar onder de IJslandse vluchtleiding) gehoord te hebben dat zes vluchten in Nederland zijn geland. Van één vlucht in Rotterdam hebben ze bewijzen in handen. Van vijf andere is het waarschijnlijk dat ze ook Rotterdam hebben aangedaan. Ze hebben geen bewijs dat er gevangenen zijn vervoerd met die vluchten. Benieuwd wat Bot nu gaat doen?

Blijven over: de gevangenissen! Wanneer zullen we daar meer over horen? Nog deze week, of moeten we wachten tot volgende week? Hopelijk staat er ook één in Nederland. Kunnen we mooi De Hofstadgroep, Mohammed B, Volkert van der G, alle TBS-ers en het nog niet geliquideerde deel van de Amsterdamse onderwereld bij onze betrouwbare Amerikaanse bondgenoten laten logeren.

 

Reacties zijn gesloten.