Twitter: eerst nadenken, dan tweeten

twitterIk was een beetje dom, afgelopen woensdag. Ik zag op Twitter een bijna angstaanjagende foto voorbijkomen van het ijzelleed in noord Nederland. Dezelfde foto die hiernaast staat. Maar dan gespiegeld.

En ik dacht: wow! De ellende en ontwrichting van het openbare leven in één beeld. Wát een toestand! Voordat ik het goed en wel doorhad, had ik de retweet al geplaatst. Zonder verdere toelichting. Het beeld sprak voor zich. Dan zat ik toch maar goed in het kwakkelwinterende Zuid-Holland.

Noodtoestand

Maar direct daarna kwam de twijfel. Zou het wel waar zijn? Was dit wel in Nederland? Zo extreem? En – op het spoor gezet door mijn vrij goed ontwikkelde fotografische geheugen: kende ik deze foto al niet?
Voordat ik echt verder ging spitten, scrolde ik langs diverse tweets die het antwoord al gaven. De foto is nep! Ben ik er toch ingetrapt! Blijkbaar zijn er weer mensen die er lol in hebben de waarheid wat op te leuken. Of een wanhopige noorderling die op deze manier de noodtoestand wil afdwingen.

Gebruik Google om afbeeldingen te zoeken

De foto is gemaakt aan de oevers van het Meer van Genève, lees ik een paar keer op Twitter. Maar zou dat dan wél kloppen? Ik besluit een handige maar volgens mij niet bij iedereen bekende functie van Google te gebruiken: Image Search. Of Zoeken op Afbeelding.
Hoe werkt het? Geef Google een willekeurige zoekopdracht. Kies voor ‘Afbeeldingen’, en klik daarna in de zoekbalk op het Camerasymbool. Je krijgt dan onderstaand zoekscherm, waarin je de URL van een afbeelding kunt plaatsen óf een foto vanaf je computer kunt uploaden.

twitter

Ik heb de betreffende foto geüpload. Met dit resultaat! En als je dan op de pagina met de zoekresultaten bij het fotootje bovenin op Alle formaten klikt, krijg je dit indrukwekkende overzicht van vindplaatsen op internet. Studiemateriaal genoeg!

Was het Genève?

En dus de vraag: was het inderdaad Genève? Nou, het lijkt er wel op… Maar ik las ook Peru, New England en zelfs Californië in de zoekresultaten. En ik zag dat de foto al voorkwam in een video die in 2009 op YouTube is gezet. Kortom: we hebben het hier over een mini-hype’je, dat zeker niet bij de barre Groningse winter van 2016 hoort. Ik ga voortaan iets langer nadenken.

Reacties zijn gesloten.