Uit elkaar

Als we de Dodenherdenking en de doodverklaring van Prins Philip (fake news) niet meetellen, was het donderdag hét gesprek van de dag: ze gaan uit elkaar! Zomaar. Ineens. Er waren al geruchten over hun toekomst. En nu geven ze het zelf toe: uit elkaar. Eén van de twee gaat vrijdag een toelichting geven, want we zitten nu allemaal met een hoop vragen natuurlijk. Dat zal hopelijk wat licht in de duisternis geven. Maar over wie heb ik het dan, vraag je? Hallo… ik heb het natuurlijk over Mattie en Wietze! Over wie?

Wie??
Mattie en Wietze

Geen download beschikbaar hoor 🙂

Ja, ik geef toe, dat was ook mijn reactie. Wie?? Mattie en Wietze. Niet twee namen die bij mij makkelijk zullen blijven hangen. Ik peinsde even. Ik ben best wel fan van Nederlands cabaret, maar ik herinnerde me geen cabaretduo met die naam. Vreemde naam ook voor cabaretiers: uit de categorie Peppi en Kokki. Zouden het dan clowns zijn? Dat zou een hoop verklaren: ik heb nogal een hekel aan clowns. Maar ik kan het niet ontkennen: toen wilde ik het weten ook!

Ik kwam al snel uit op dit bericht op de NOS-website. Mattie en Wietze zijn ‘een bekend radio-duo’. Aha, een radio-duo, en dan ook nog bekend. Bij Qmusic. Het werd me duidelijk: ik luister veel radio, maar nooit naar Qmusic. De doelgroep daarvan ben ik al een jaartje of 35 ontgroeid. Naast wat NPO-zenders luister ik naar enkele andere radiostations. Stations die meer bij mijn muzikale voorkeur en ook in de meeste gevallen bij mijn leeftijd passen. Dus laat ik eerlijk zijn: dat ik Mattie en Wietze niet kende, lag voor een belangrijk deel aan mij!

Mattie en Wietze: een blijkbaar bekend radio-duo

Er is overigens nog wel een oorzaak dat ik ze niet kende: ik heb helemaal niets met radio-duo’s. Althans: niet op zenders waar het voor mij om de muziek draait. Als er al iemand tussendoor moet praten, hou het dan simpel. Kondig de nummers aan en af, zeg iets over de artiest, de stijl of de songtekst, de instrumenten. Punt! Geen flauwiteiten, geen telefoongesprekken, zeker geen spelletjes en maak jezelf niet belangrijker dan de muziek.

Zonder enige achtergrond te kennen van hun bestaan, hun show, hun sterke punten, verbaasde ik me over één ding. Waarom berichten alle media zo uitvoering over de scheiding van Wietze en zijn Mattie? Radio- en tv-journaals, teletekst, een stevig gevulde hashtag op twitter, berichten op nieuwssites (de NOS zal niet de enige geweest zijn). Het hield niet op. En verder gok ik op de eerstvolgende RTL Late Night.

Wat zijn we toch een vreemd land af en toe. We zijn twee weken in rep en roer omdat één of andere volgens mij niet zo handig opererende theoloog de dodenherdenking op 4 mei wil gebruiken om aandacht te vragen voor de talloze slachtoffers en vluchtelingen van de oorlogen in Midden Oosten en Syrië. Meestal was de teneur van de reacties: “Zeur toch niet zo man. Blijf met je poten van onze dodenherdenking af!” (“onze” want sinds een paar jaar is alles “onze”; enge ontwikkeling). De krant van Wakker Nederland – en in de jaren ’40-’45 vooral de krant van zeer fout Nederland – liep daarbij voorop, zoals te verwachten. De boodschap richting de theoloog: val ons niet lastig. Plus de gebruikelijke dreigementen uiteraard. Over de achterliggende gedachte wensen we niet eens te spreken, maar over de scheiding van een bekend radio-duo raken we niet uitgesproken…

Niet voor het geld

Deze vrijdag kwam Mattie (je weet wel: die van Wietze) met zijn verklaring. Het kwam op het volgende neer: Wat Was Hij Dom Geweest! Zonder oog voor de belangen van zijn maatje, wilde hij helemaal niet langer als duo overstappen naar Skyradio (dat was het eerder bedoelde toekomstplan). Hij bleef liever bij Qmusic. Maar hij was zo stom geweest om dat dus niet op het goede moment met zijn jarenlange vriend en collega te bespreken. Openlijk geëmotioneerd bekent hij schuld, vanuit de bekende Qmusic-studio. ‘Nee, het zou voorlopig niet goed komen tussen hen’, en ‘Het heeft echt niets te maken met het feit dat ik van Qmusic een Tesla en €6 ton per jaar krijg, echt niet want zo ben ik niet.’. Zes ton: een bedrag waar zelfs Mathijs van Nieuwkerk en Giel Beelen niet eens aan kunnen tippen (maar die pakken hun schijntje in de vorm van belastinggeld, zoals bekend). Ik vraag me af hoe blij de adverteerders van Qmusic zullen zijn met zo’n voetballerssalaris? Ach, het zal ooit wel weer goed komen tussen Mattie en Wietze. Als de KNVB en Dick Advocaat na acht maanden een scheiding kunnen bijleggen, zal Wietze ooit wel met zijn hand over het hart kunnen strijken.

Jango Edwards

Jango Edwards

Ja, die!!

Ik hou er over op. Een blog volschrijven over een onderwerp dat me in essentie geen bal interesseert, was ook wel leuk voor een keer. En ik moet nog op één ding terugkomen: ik heb helemaal geen hekel aan alle clowns. Want één clown vind ik juist ontzettend leuk: Jango Edwards. Hè, wie? Ja, die!!

Reacties zijn gesloten.