“We moeten gaan!!”

Dinsdagavond. Een CDA-bijeenkomst ergens in het land. Jan Peter besluit er nog maar eens een vlammend betoog uit te gooien. Een nauwelijks in toom te houden zaal vol weifelende CDA-kiezers (niet dus). De koning der staatslieden zet alles nog maar eens op een rijtje. Het moet afgelopen zijn met dat procedurele geneuzel. De Tweede kamer moet stoppen met dat moeilijk doen. We moeten over de inhoud van de Afghanistanmissie gaan praten!

Sorry, Jan Peter. Wat jij geneuzel noemt, noem ik de belangrijkste regel van democratie. De regering regeert, het parlement controleert. Dus jij, samen met “je daadkrachtige regeringsploeg” (ik citeer jezelf), zegt ja of nee! En dan zegt het parlement of ze het ermee eens zijn. Via die lijn zul je zelfs je beide D66-slaafjes moeten overtuigen, het spijt me.

Maar goed: ik zit niet in het parlement. Laten wij het alvast eens hebben over de inhoud. Je zegt, ook dinsdagavond: Afghanistan is een land in opbouw, we mogen ze niet laten vallen.
Nou, daar kunnen we het niet over oneens zijn. Dat heb ik ook geen enkele Kamerfractie van meer dan één persoon horen zeggen (Wilders en Nawijn tellen dus even niet mee).

Maar weet je zeker dat het in Afghanistan om opbouw gaat, en niet om bestrijding van terrorisme? Geloof je je Amerikaanse bondgenoten nog steeds? Geheime CIA-vluchten, gevangenissen in de EU, martelingen ja of nee; geloof je ze echt nog? En je hebt ze gehoord, afgelopen maandag? Onze Amerikaanse vrienden zinspelen op economische sancties tegen ons landje als we niet naar Afghanistan gaan? Dat zijn nog eens bondgenoten. Daar gaan je tegenorders die jullie zo dapper afspraken toen je koos voor de Joint Strike Fighter!

Kom op, Jan Peter. Toon dat je een vent bent (niet letterlijk s.v.p.). Neem een besluit, zoals dat hoort. En ga dan met de Tweede Kamer praten, zodat de modale Nederlander ook weer weet hoe het werkt in een democratie.

Reacties zijn gesloten.