Verrassend nieuws over Twitter vandaag. Volgens de populaire en meestal goed geïnformeerde website recode.net overweegt Twitter de bekende limiet van 140 characters te laten vallen. Enige tijd terug verviel deze grens al voor de privéberichten die twitteraars onderling versturen. En via de Twitterwebsite en -app is het sinds kort mogelijk een retweet van eigen commentaar te voorzien, en de link naar de originele tweet als aparte bijlage mee te sturen. Dat gaf al wat lucht voor de twittergebruikers die zijn of haar ei niet binnen de 140 characters kwijt kunnen.
Twitter zélf heeft nog niet gereageerd op het bericht.
Dus dan zelf maar eens kijken hoe deze verandering eruit zou kunnen zien.
En, ook belangrijk: wat vinden we er eigenlijk van?
Hoe ver kunnen twitteraars straks gaan?
Als het nieuws klopt, hoe gaat het twitteren er dan uit zien? Twitter wordt ook wel een micro-blog genoemd. Ik kan me niet voorstellen dat tweets straks gewoon de lengte van een volwaardig blogbericht (kunnen) krijgen. In dat geval uiteraard voorzien van een ‘lees meer’-klik. Maar hoe dan wel?
Ik kan zelf op dit moment twee andere vormen bedenken (maar er zijn er vast meer!).
- De links naar foto’s en bronnen – die ook een fors deel van de 140 characters opslurpen – tellen voortaan niet meer mee bij de check op de lengte van de tweet. Dat zou best een hoop lucht geven aan veel van ons, twitteraars. Een bedrijf als Bit.Ly en andere aanbieders van link-shortening services zullen er niet blij mee zijn. Want de dringende noodzaak om van hun diensten gebruik te maken, lijkt in dat geval weg. In ieder geval waar het twitter betreft.
- Er blijft een limiet, maar die komt een stuk hoger te liggen. Want het zou natuurlijk vreemd zijn, als straks pakweg 160 characters de nieuwe limiet wordt. Volgens mij moet je hierbij aan grotere stappen denken. Misschien wel 300 of 500 tekens, wat toch een stevige verruiming zou zijn. Maar wel een verruiming waar Twitter als bedrijf zich technisch goed op zou kunnen voorbereiden, als we denken aan benodigde opslagcapaciteit en zo.
Wat vinden jij en ik van deze plannen?
Ik ben inmiddels een langjarige twitteraar. Niet van het eerste uur, maar wel van het tweede uur. Sinds april 2010 heb ik meer dan 11.000 (re-)tweets het digitale universum in geslingerd (zie @josvanderblij).
Maar al te vaak vond ik de belemmering van 140 tekens hinderlijk. Omdat ik op een tweet van een ander nét iets genuanceerder wilde reageren dan mogelijk leek.
Of omdat ik bij een retweet een stukje van de originele tweettekst (of hashtags) moest weghalen. En dat wilde ik eigenlijk niet: het gaf het gevoel dat je het denkwerk van een andere twitteraar beschadigde.
Of omdat ik in een eigen tweet merkte dat ik méér te vertellen had, maar ook weer niet gelijk wilde gaan bloggen over iets.
En dat laatste nadeel brengt me gelijk bij één van de grootste voordelen van de 140 charactersbeperking: ik heb door deze begrenzing wel geleerd om wat bondiger te schrijven. Taalkundig niet even mooi, want lidwoorden vallen in de regel weg, en de bestaande en niet-bestaande afkortingen vliegen je om de oren (met een behoorlijk risico op misverstanden, heb ik meer dan eens gemerkt). Maar het dwingt je om kort, puntig, ad-rem en duidelijk te zijn. Mooi toch? Deden politici het ook maar, bijvoorbeeld binnen de muren van Het Binnenhof!
Mijn conclusie: ik hoop dat het bericht klopt! En ik hoop dat Twitter ons iets meer ademruimte geeft in de vorm van bijvoorbeeld 300 characters netto, dus zonder de genoemde linkjes. De tweets zelf worden dan nog steeds geen ellenlange epistels, maar we blijven het snelle en actuele gevoel houden dat bij dit populaire social medium hoort.
En jij? Weet je nog andere alternatieven voor de nog niet uitgelekte plannen? En hoe denk je over de mogelijk komende aanpassing? Zet je reactie bij dit blog. Ik ben benieuwd!